Med
Akacijev med
Akacijev med se pridobiva iz akacijevega drevesa. Je svetlo rumene oz. skoraj bele barve. Okus je sladko blag. Za razliko od ostalih medov, ta med ne kristalizira tako hitro vendar je dejstvo, da prej ali slej kristalizira vsak med. Primeren je za namaz na kruh in za pripravo lahkih mesnih jedi, solat in napitkov. Blagodejno učinkuje na delovanje…
Cvetlični med
Cvetličnemu medu ne moremo določiti značilnih lastnosti saj je sestavljen iz več vrst različnih rastlin. Barva ni določena njen razpon se pa giblje od rumene pa vse do zlato rjave. Raznolika sta tudi okus in aroma. Tak med hitro kristalizira. Primeren je za namaz na kruh in za pripravo lahkih mesnih jedi, solat in napitkov. Dober je…
Gozdni med
Gozdni med je različnih odtenkov rjavkaste barve z rdečim ali zelenim odtenkom. Oster vonj po smoli, smrekovih vršičkov, dimu, vosku in humusu nam napolni nosnice. Ima močno aromo po smoli, orehih, karameli in suhem sadju. Je sladkega in močnega okusa, včasih tudi rahlo zagreni. Najbolj ga priporočamo na kruhu za zajtrk. Uporaben je predvsem proti vnetju dihalnih poti…
Kostanjev med
Kostanjev med je lahko rjave ali jantarne barve z ostrim in trpkim vonjem. Arome je močna in grenka zaradi velike količine kostanjevega cvetnega prahu, kar mu daje tudi posebno vrednost. Je najbogatejši med s cvetnim prahom in velika zakladnica izredno redkih snovi. Okus je močan in grenak. Kristalizira zelo počasi zaradi večje vsebnosti sadnega sladkorja. Ugodno deluje…
Lipov med
Lipov med najdemo v svetlo rumeni do jantarjeve barve z zelenkastim odsevom. Ima prijeten sveč vonj po lipovih listih in mentolu. Okus je najbolj podoben lipovi aromi, je močan, rahlo pekoč in dolgotrajen. Uporaben je predvsem pri krepitvi imunskega sistema, premagovanju prehlada, angini, ranah, opeklinah, glavobolu in zvišani temperaturi. Lahko je maninega ali nektarnega izvora. V drugim…